Customer experience

Kuinka saada verkkosivustosta käyttäjäystävällisempi ja tehokkaampi?

Käyttäjäystävällisemmän ja tehokkaamman sivuston kehittämisessä on hyvä huomioida eri osa-alueita esimerkiksi responsiivisuuden, hakukoneoptimoinnin tai saavutettavuuden osalta. Alle listatut yhdeksän eri osa-aluetta auttavat sinua eteenpäin sivuston kehityksessä sekä saavuttamaan menestyksekkään ja käyttäjäystävällisemmän kokonaisuuden.

Käyttäjäkokemus (UX)

Käyttäjäkokemus on tärkeässä roolissa verkkosivuston menestyksen takana, sillä se määrittää, miten käyttäjät kokevat ja ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa. Hyvä käyttäjäkokemus voi lisätä sivuston houkuttelevuutta, käyttöä ja sitoutuneisuutta. 

Tarkasta nämä kohdat käyttäjäkokemusta pohdittaessa:

  • 1

    Sivuston rakenne: Onko sivuston navigointi selkeä ja toimiva sekä auttaa vierailijaa eteenpäin tai onko sivuston hierarkia kunnossa, jossa tärkeimmät sivut ovat helposti saavutettavissa?

    –> Pohdi, onko käyttökokemus mietitty käyttäjän näkökulmasta vai oman organisaatiosi näkökulmasta?

    –> Pohdi, onko uudistuksen yhteydessä tehty esimerkiksi hakusana-analyysiä ja onko rakenne pohjautunut asiakkaasta saataviin tietoihin?

  • 2

    Saavutettavuus: Varmista, että sivustosi on saavutettava ja näin ollen palvelee kaikkia käyttäjiä heidän henkilökohtaisista ominaisuuksista tai käyttötavasta riippumatta. Selvitä, voiko sivustoa selata esimerkiksi ruudunlukijalla tai onko sivun kieliasu ymmärrettävä.

  • 3

    Sivuston visuaalinen ilme: Yhtenäinen ja brändin mukainen sivusto tekee sivustosta houkuttelevan ja luotettavan.

Responsiivisuus

On tärkeää, että sivusto mukautuu automaattisesti eri laitteiden ja näyttökokojen mukaan ja takaa näin miellyttävän ja sujuvan käytön laitteesta riippumatta. Huomioi, että sivuston toimii moitteetta niin tietokoneella, tabletilla sekä mobiilisti.

Sivuston latausaika

Nopea latausaika parantaa sekä käyttäjäkokemusta sekä hakukonenäkyvyyttä. Hitaasti latautuvat sivustot ennemminkin turhauttavat käyttäjää ja he poistuvat sivustolta todennäköisemmin. 

Tarkasta nämä kohdat sivuston käyttäjäystävällisyyttä pohdittaessa latausajan näkökulmasta:

  • 1

    Kuvat: Käytä juuri sen kokoisia kuvia kuin tarvitaan tai optimoi kuvakokoa pienemmäksi.

  • 2

    Fontit: Älä käytä liikaa erilaisia fonttileikkauksia tai -tyylejä. 

  • 3

    Tietokanta: Optimoi tietokanta, kuten käyttämäsi sisällönhallintajärjestelmän tietokanta, ja poista esimerkiksi vanhat artikkeliluonnokset.

Sivuston latausaikaa voi mitata esimerkiksi Google PageSpeed Insights -työkalulla, johon syötetään sivuston osoite. Työkalu kertoo esimerkiksi sivuston LCP:n (Largest Contentful Paint), joka mittaa sitä kuinka kauan kävijä joutuu odottamaan osoitteen pyytämisestä siihen, että näkymän suurin sisältöelementti latautuu kävijälle näkyväksi. Tulos on nopea, jos latausaika on alle 2,5 sekuntia.

Sisällön hakukoneoptimointi (SEO)

Hyvin hakukoneoptimoitu sivusto auttaa sitä nousemaan korkeammalle hakutuloksissa ja tuomaan enemmän orgaanista liikennettä. Korkeampien hakutuloksien lisäksi hakukoneoptimointi parantaa sivuston käyttäjäystävällisyyttä.

Tarkasta nämä kohdat sivuston käyttäjäystävällisyyttä pohdittaessa hakukoneoptimoinnin näkökulmasta:

  • 1

    Avainsanat: Varmista, että avainsanat on valittu oikein ja että ne löytyvät valikoista, otsikoista, leipätekstistä, metakuvauksista ja kuvista (alt-teksti) → varmistaa, että sivuston sisältö vastaa käyttäjän hakuja.

  • 2

    Metatiedot: Varmista, että otsikko on informatiivinen ja uniikki, joka pitää sisällään pääavainsanan. Metakuvauksen tulee olla houkutteleva sekä sisältää tärkein avainsana → auttaa käyttäjää ymmärtämään sivuston sisällön ennen klikkausta.

  • 3

    Sisäiset linkitykset: Varmista, että sisällöt pitävät sisällään sisäisiä linkityksiä → linkitykset auttavat kävijää löytämään lisää tietoa sivustolta ja ohjaa heitä eteenpäin.

Esimerkiksi Google Search Console toimii hyvänä apuna hakukoneoptimointia tekeville kertoen, kuinka sivusto pärjää Googlen hakutuloksissa. Google Search Console toimii oivana apuna kun halutaan varmistua hakukonenäkyvyyden toiminnasta esimerkiksi hakukoneliikenteen kehittymisestä tai ongelmatilanteista.

Sisällön laatu

Arvokas, laadukas ja ajankohtainen sisältö houkuttaa kävijää viipymään sivustollasi. Sisällön tulee auttaa kävijää sekä tarjota ratkaisuja heidän kysymyksiinsä sekä ongelmiinsa.

Turvallisuus

Sivuston turvallisuus on yksi tärkeimpiä kohtia kyberuhkilta ja tietomurroilta suojautumiseksi. Esimerkiksi SSL-sertifikaatti tuo käyttäjälle turvallisuuden tunnetta. SSL-sertifikaatti kertoo, että sivusto käyttää HTTPS-protokollaa, joka suojaa tietoja, jotka siirtyvät käyttäjän ja verkkosivuston välillä. Hyvä myös huomioida, että esimerkiksi Google suosii HTTPS-sivustoja ja näin parantaa hakukonenäkyvyyttä. Myös erilaiset tietoturvapäivitykset ovat kriittisiä osia sivuston toimivuuden kannalta.

Analytiikka ja seuranta

Analytiikkatyökalut, kuten Google Analytics 4, Matomo tai vaikkapa Hotjar auttavat verkkosivuston kehityksessä. Analytiikkatyökalujen avulla parannuksia voidaan tehdä datalähtöisesti sekä seurata vierailijoiden käyttäytymistä. 

Mittareita, jotka voivat toimia käyttäjäystävällisemmän sivuston kehityksessä:

  • 1

    Konversioprosentti: Kertoo, kuinka suuri osa sivuston kävijöistä suorittaa halutun toimenpiteen (oston tai vaikka yhteydenottopyynnön). Huonon konversioprosentin takana voi olla huono käyttökokemus tai kutsutoiminnot (CTA:t) ovat huonosti esillä.

  • 2

    Poistumisprosentti: Kertoo, kuinka nopeasti käyttäjä poistuu sivustolta vierailematta muilla sivuilla. Korkea poistumisprosentti voi kertoa, että sivusto on vaikeasti käytettävä tai käyttäjä ei löydä hakemaansa.

  • 3

    Käyttäjien istuntojen pituus: Kertoo, kauan käyttäjät ovat viettäneet aikaa tietyllä sivulla → korkeampi istuntojen pituus voi kieliä kiinnostavasta sisällöstä.

Konversio-optimointi

Edellisessä kappaleessa sivuutettiin konversioprosenttia ja sen kehitys paremmaksi tapahtuu konversio-optimoinnilla. Konversio-optimoinnin avulla parannetaan sivuston elementtejä, jotka ohjaavat käyttäjiä suorittamaan haluttuja toimintoja, kuten ostoja tai yhteydenottopyyntöjä.

Tarkasta nämä kohdat konversio-optimointia pohdittaessa:

  • 1

    Sivuston sisältö on hyödyllistä ja mielenkiintoista

  • 2

    Kutsutoiminnot ovat hyvin ja selkeästi esillä

  • 3

    Sivusto on käyttäjäystävällinen

Saavutettavuus

Sivuston tulee olla saavutettava, jotta jokainen voi käyttää sivustoa riippumatta käyttäjän henkilökohtaisista ominaisuuksista tai käyttötavasta. Saavuttettava sivusto ei paranna vain heidän käyttäjäkokemustaan, joille saavutettavuus on tärkeää, vaan kaikkien käyttäjäkokemusta esimerkiksi:

  • 1

    Helpon navigoinnin avulla

  • 2

    Sivuston selkeällä rakenteella

  • 3

    Luettavalla sisällöllä (kontrastit ja värit)

Saavutettavuudesta on säädetty eri direktiiveissä, joita tulee noudattaa.

Moni yllä olevista osa-alueista kietoutuu toisiinsa, mutta selkeä jaottelu auttaa pääsemään alkuun verkkosivuston viemisessä seuraavalle tasolle.

Uusimmat blogimme