Mitä trendejä kannattaa seurata verkkosivuston osalta vuonna 2025?
Vuosi 2025 kolkuttelee jo ovilla ja tuo jälleen uusia trendejä mukanaan eri aloille. Myös verkkosivustojen suunnittelussa ja kehityksessä on vuonna 2025 havaittavissa erilaisia trendejä liittyen mm. vastuullisuuteen, saavutettavuuteen sekä tekoälyyn.
-
1
Tekoäly ja koneoppiminen räätälöinnin tukena: Tekoäly ja koneoppiminen mahdollistavat verkkosivustojen räätälöinnin käyttäjäkohtaisesti. Sivustot oppivat, kuinka käyttäjä toimii tai mistä hän pitää ja osaa näin tarjota sisältöä sen mukaan. Personoidut suositukset, kohdennetut sisällöt ja yksilölliset käyttäjäpolut lisäävät käyttäjän sitoutumista ja parantavat konversioita. Myös yhä kehittyneemmät tekoälypohjaiset chatbotit tarjoavat reaaliaikaista tukea ja parantavat käyttäjäkokemusta.
-
2
Ääniohjaus ja äänikomennot helpottamaan navigointia: Virtuaaliassistentit, kuten Siri, Alexa tai Google Assistentti integroituvat yhä tiiviimmin verkkosivustoihin. Puhehakuja varten optimoidut sivustojen sisällöt tarjoavat entistä helpomman navigoinnin ja haun äänikomennoin sekä tukee samalla myös saavutettavuutta ja helppokäyttöisyyttä erityisesti mobiililaitteilla.
-
3
Nopeutta ja suorituskykyä ei voi liiaksi korostaa: Sivuston nopeutta ja suorituskykyä ei voi liiaksi korostaa, sillä hitaasti latautuva sivusto voi karkottaa niin kävijöitä kuin vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen, sillä esimerkiksi Google käyttää sivuston nopeutta ranking-tekijänä. Käyttäjät odottavat nopeita latausaikoja ja hitaasti latautuva sivusto vaikuttaa negatiivisesti käyttäjän sitoutumiseen sekä palaamiseen. Sivuston nopeus tulee huomioida myös mobiilissa, sillä Googlen mukaan 53 % mobiilikäynneistä keskeytyy, jos sivuston lataaminen kestää yli 3 sekuntia.
-
4
Vastuullisesti suunnitellut ja toteutetut verkkosivustot: Kestäväkehitys ja vastuullisuus ulottuu myös verkkosivujen suunnitteluun. Vastuullisesti suunnitellut ja tuotetut verkkosivut optimoivat energiatehokkuutta vähentämällä tarpeettomia kuormituksia ja optimointiratkaisuja. Vihreän IT:n huomioiminen tekee verkkosivuista kevyemmät, joka johtaa nopeampaan lataukseen sekä vähentää niin energiankulutusta kuin kasvihuonepäästöjä.
-
5
Dark Mode (tumma tila) helpottamaan päätetyöskentelyä: Monet verkkosivut tarjoavat dark modea (tummaa tilaa) vaihtoehtona light modelle (vaalealle tilalle). Dark mode vähentää silmien rasitusta ja on näin ollen erityisen hyvä käyttäjille, jotka kärsivät esimerkiksi valoyliherkkyydestä, kroonisesta migreenistä tai viettävät pitkiä aikoja näytön ääressä. Dark mode voi hyödyttää myös näkövammaisia käyttäjiä parantamalla tekstin ja taustan välistä kontrastia, mikä puolestaan parantaa luettavuutta.
-
6
Saavutettavuus teemana on ja pysyy: Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että digitaalinen palvelu ja sen sisältö on kaikkien käytettävissä riippumatta käyttäjän henkilökohtaisista ominaisuuksista tai käyttötavasta. Saavutettavuus on yhä tärkeämmässä roolissa verkkosivustojen suunnittelussa sekä kehityksessä ja onkin arvioitu, että yli miljoona suomalaista tarvitsee saavutettavia palveluja. Digitaalisten palvelujen saavutettavuudesta on säädetty myös erilaisilla saavuttetavuusstandardeilla ja kesällä 2025 esteettömyysdirektiivi tulee ulottumaan myös suureen osaan verkkokaupoista. On hyvä muistaa, että saavutettavuuden huomioiminen verkkosivustoilla ei paranna vain niiden henkilöiden käyttäjäkokemusta, joille saavutettavuuden huomioiminen sivustolla on tärkeää, vaan kaikkien käyttäjien käyttäjäkokemusta.
Trendejä tulee ja menee, mutta niistä kannattaa olla tietoinen
Trendeistä kannattaa olla tietoinen, jotta organisaatio pysyy kilpailukykyisenä. Toki trendeihin suhtautuminen vaatii strategista ajattelua sekä tulisi ymmärtää, ovatko trendit hetken huumaa vai pysyvä ilmiö. Pohdinta kannattaakin aloittaa kysymyksellä: Mikä on trendin vaikutus omaan liiketoimintaan? Jos trendi on relevantti ja sen vaikutuksia on arvioitu liiketoimintaan pitkällä ja lyhyellä tähtäimellä, voi suunnitelmallinen eteneminen valikoitujen trendien kanssa olla järkevää. Toki on myös trendejä, kuten digitaalisten palvelujen saavutettavuus, joka pohjautuu lakiin ja on näin ollen välttämätön huomioida useissa yrityksissä ja organisaatioissa.